Thursday, May 15, 2008

gosip panas kym

apa apa gosip, ketidakpuashatian, kebengangan dan apa-apa ajelah yang berkaitan gosip KYM di sini

13 comments:

Ahmad bin Talib said...

kepada pelajar DIA apa cerita you all jumpa dean tadi

Siti said...

ala cik ahmad ni..pe lagi cite la ketidak puas ati kitorang sbg studnt DIA..kitorang da xtahan ngan prangai lectrr bi 2 ikut suka ati jew nk ubah without prstujuan rmai...me azrah would like to thanks to cik ahmad coz bg chnace to all of us to express what we didn't satisfied..

Ahmad bin Talib said...

so kelas english you kekal pada masa seperti mula-mula kan? apa pun segala ketidakpuashatian sila rujuk pada saya, Dekan atau Puan Darina. kami akan jaga awak sepanjang 3 tahun anda disini

Ahmad bin Talib said...

pada anak-anak abah yang dah graduate janganlah hilang tanpa berita. kalau ada projek bagitaulah yek.

buat mereka yang menghantak photo dalam sweet memories dengan saya tu terima kasih la yek. awak tidak akan luput dalam kenangan saya

siti diyana mohd rahman said...

apa kbr en. ahmad... maaf lah bertanya kbr kt tmpt luahan rasa x puas hati ni...
sy ada perkara yg saya ingin kemukakan soal kertas final exam hr tuh...
ada benda yg kurang saya puas hati...

Ahmad bin Talib said...

kenapa diyana apa yang tak puas hati

siti diyana mohd rahman said...

sy memg x brapa puas hati dengan soalan final exam utm hr tu. sy rasa seperti tidak adil kpd sy dn pelajar kerjasama utm yg lain di kolej kita 2 jika 1)soalan final yg keluar adalh tidak menepati dgn apa yg ada dlm silibus pembelajaran kami dan 2)jenis soalan yg dikemukakan amat sukar untuk dijawab. sdgkan sblm memasuki dewan peperiksaan sy ckup bersedia dgn soalan2 yg sy tlah study.

1) soalan tidak menepati silibus (intermediate eco.) -
en ahmad bygkanlh, keyakinan sy luntur apabila tercengang melihat soalan yg sy x pnah sekalipun dengar terma2nya. hairan. sy mengmbil masa utk memikirkan jawapan yg sbenarnya. pada waktu yg sama sy lihat rakan2 lain spt dpt menjawab dgn tekun. sy ckup hairan. terfikir sejenak; "aku ni x study ke?". sdgkan sgala nota dan tutorial tlah sy study. slps 1jam setngh, sy tgok ramai student yg dh keluar dewan. agak ceria juga melihat wajah mereka. makin sy bertambah keliru. benar ada soalan yg sy mmpu buat, tp agak mengganggu emosi apabila memikirkan soalan2 yg x pnah wujud dlm buku dn modul yg sy ada ataupun dlm nota2 yg sy dpt dr pensyarah. keadaan itu serba sedkit mempengaruhi psikologi dan masa sy dlm dewan periksa. sy antara pelajar yg akhir keluar dr dewan. sy ada btanya dgn seorang rakan sekuliah, apa maksud 'hukum okun' - ni antara soalannya ya en ahmad. rakan saya 2 leh jwb dengan lancar sekali dlm bahasa inggeris plak tu. apa ke de hal nya? sy ckp mana pnah belajar benda2 tu... rupa2 nya pabila sy keluar dr dewan exam, sy dapati ada rakan sekuliah sy yg mempunyai skema jawapan bg soalan peperiksaan tersebut. soalan peperiksaan 2 adalah bulat2 dr thun 2004. x pasti disember @ julai. sapa x sakit hati? bg saya adalah x ptt soalan itu dikeluarkan semula sungguhpun ianya adalah soalan ulangan dr semester yg lpas2. x ptt bg sy kerana pelajar menghafal skema dn sempat menyelak skema tersebut, menghafal jawapn ttpi soalan yg wujud dlm kertas periksa tu x menepati silibus yg kami terima pd awal semester. jd apa gunanya kami diberi silibus pd awal thun? sdgkan dlm penilaian pensyarah pun terdapt faktor2 yg mengenakan adakah pensyarah menerangkan terlebih dahulu silibus pd awal semester ttpi smasa peperiksaan akhir silibus pembelajaran spt diketepikan. apa yg sy tahu silibus amat penting dlm waktu pembelajaran.
sbelum study week lg kami skelas memaksa pensyarah kami utk bertanyakan apakah bentuk2 dan contoh2 soalan yg akan keluar semasa final exam nant. jawapan yg kami terima hanyalah, penyelaras peperiksaan tidak dapat dikesan sehinggalah pd waktu hampir mnggu peperiksaan pun dia x dpt diketemui. pensyarah kami sudah melakukan smua yg dia rasa ptt seperti mhntar e-mail, menelefon beliau dn pejabat beliau tp beliau terus x dpt dikesan. apa masalah beliau pun x tau lh kan? dhlah pensyarah kami 2 pensyarah baru, tukar2 pensyarah, jd lg mcm tu, ada plak antara kami yg baru ambil paper intermediate eco. tu, x sampai sebulan tukar pensyarah, tukar dan tukar lagi. kami hmpir hlang fokus dn minat terhadap subjek ni. pensyarah pula mengajar hanya minta kami menyalin je apa yg dia tulis dkat whiteboard 2. spt aduan yg en ahmad trima dr kamilah. bg sy bukan jg slah pensyarah yg ajar kami, cuma dia x dpt menjalankan tjwbnya dgn baik. sdgkan kami pelajar2 amat dahagakan ilmu dr beliau. ttpi sy dpt trima keadaan dia yg merupkn seorg pensyarah baru, situasi kerja yg mnyesakkan dn student yg mcm2 pe'el.
shubungan dgn 2, kenapa soalan final kami x menepati silibus kami?

2) soalan susah (finance) - ni lagi 1 paper yg sy rasa sdih sgt. ntahlah. perasaan ni pun dh bercampur baur dh. berkenaan soalan finance ni.
situasi pembelajaran sblm pensyarah kami berpindah, dia amat membantu pelajarnya. soalan2 latihan pun bole dikatakan xlah sesukar final exam. dlm finance ada jadual utk menyelesaikan pengiraan. di sini sy ingatkan ya; JADUAL YG LENGKAP. tp apabila dlm final kami dapati jadual dlm final x lengkap. meminta kami mengira secara manual. sdgkan semasa waktu kelas pensyarah kami x menekankan utk mengira scara manual. dia kata apa2 pun tgk jadual, tgk jadual dn tgk jadual. jd keseluruhannya kami x dikerah utk mengira secara manual; krn pensyarah tersebut menyatakan "jgn risau, dlm dewan nanti awak akan diberikan jadual". tp jadual yg kami terima adalah x lengkap. knapa kami menerima tekanan yg x pnah kami jangkakan akan kami terima spt dlam peperiksaan itu? soalannya pendek, markah besar, sehinggakan kami x tau apa jawapan yg dpt memenuhi kriteria penyelaras tersebut. jujur sy katakan, sy lihat semua calon peperiksaan tertekan dgn soalan itu. ada yg boleh meniru lg, tp ntah lah btul ke x jawapan yg ditiru 2. sbb sy tnya sndiri dn yg memberi tiru 2 pon dia kata ntah btul ntah x. dia pon ckup tertkan. maaflah sy x dpt ng bgtau sapa org tu, tp yg pastinya 2 lah yg berlaku sebenar2nya.
jujur sy katakan, pensyarah yg mengganti pensyarah finance kami, menyatakan beliau x punya harapan terhadap kelas kami. mgkin dia punya alasan nya yg sndiri. pa yg sy dpt tau berkenaan penyelaras (seorang lelaki yg kami dpt tahu)subjek kami ni ialah, beliau merupakan penyalaras yg terdahulu sblum penyelaras semester lpas iaitu seorang perempuan. jika dilihat pd soalan2 penyelaras perempuan 2 ianya mudah, dn ckup sistematik utk kami mjawabnya. tp apabila penyelaras lelaki itu mengambil alih sbagai penyelaras pd semester ini, soalan nya ckup2 sukar dn memg mencabar minda. spt x bniat untk membantu lnsung. dhlah pensyarah berhenti saat2 akhir. dpt nasib mcm ni plak. memg x ptt.
kami ada menerima soalan2 final yg pnah dibuat penyelaras lelaki ni, memg susah. rujuk buku pun x dpt jwapn. tp kami masih beranggapan baik terhadap penyelaras ni, mgkin soalan final kami x sesukar yg dibuat pada wktu dia menjadi penyelaras sblum mbuat Phd 2. kami beranggapan beliau membuat soalan mengikut peredaran masa spt soalan yg pnah dibuat penyelaras perempuan selepas beliau 2. bygkan masuk dewan exam pnuh senyuman dn rangka2 jawapan bg tiap soalan yg bakal dijawab terus hlang apabila melihatkan soalan2 yg dikemukakan.

kenapa? mengapa? bagaimana? kami yg menerima situasi begini? x taulah jika course yg len pon menerima nasib yg sama dgn kami. kalau course yg lain pon menerima nasib yg sma knapa perkara ini x ditangani dgn serius? sy mengambil masa yg pnjang utk mengadu hal ni. tp stelah difikir2kan, baik sy beritahu agar adik2 sy yg masih menuntut di kolej x kan menerima nasib yg sama.
akhir skali sy nk bgtau yg tiap kali keluar dewan exam, ramai yg mengeluh kata susah, bila kluar result ramai yg kata dh nasib nk lulus. berapa peratuskah nasib yg memainkan peranan dlm hidup kita? kalau nasib lbih baik, knapa perlu utk mengulangkaji. kdg sy pon jemu jg krn terpaksa berhadapan dgn situasi yg sebegini...sy berharap en ahmad dpt membantu kami yg mnerima keadaan ni lbih2 lg kami yg dh semester akhir. TOLONGLAH...

Ahmad bin Talib said...

to siti diyana.......

sungguh panjang lebar luahan perasaan awak. tapi saya paham dengan situasi awak. sepatutnya berkenaan dengan pensyarah tersebut awak beritahu lebih awal kepada saya.

tentang soalan berulang tersebut saya telah forwardkan kepada yan g berkenaan. dan saya menunggu jawapan daripada beliau. apa-apa perkembangan akan saya maklumkan nanti

siti diyana mohd rahman said...

sy berharap ada peningkatan dlm masalah ni. perkara ni x boleh dibiarkan krn yg menjadi mangsa adalah student...
sdih rasanya jika gagal, pensyarah akan mengatakan pelajar yg x mengulangkaji, pelajar malas. sdgkan yg berlaku adalah sebaliknya. kami amat2 terhimpit dengan masalah sebegini, dh bpa semester dh sy mdgar solan yg keluar x mengikut silibus. jd sy amat2 berharap perkara ni dpt diselesaikan dgn secepat mgkin. jgn dilengahkan lg...

siti diyana mohd rahman said...

en. ahmad, sy ada keje best. nak tau x? en pon leh bt juga...
site income en nanti... leh tlg2 sy...

siti diyana mohd rahman said...

assalammualaikum. en ahmad, keje yg sy buat ni bukan nyer multilevel bisnes. tidak dpanggil bisnes sbb ianya adalah pekerjaan. kerjanya adalah dgn membuat pengiklanan bergerak. dgn kerja ni kita berpeluang menambah pendapatan keluarga kita. x perlu nk maintain pv @ bv bulanan. kita x pyh menjual produk. x perlu pairing. malah keje ni x melibatkan e-dagang, bukan pelaburan internet dn bukan program wang pos. syrikat ini hanya hendak menjalankan 1 program usahasama dengan perusahaan IKS bumiputera.
pengenalan-syarikat ni dikenali sbgai 'buluhmas entreprise sdn bhd'. dengan adanya syarikat ni, ia telah membawa konsep baru dlm industri pengiklanan. kalau sbelum ni, kita dpt stiker percuma dr petronas semasa menymbut hari kemerdekaan, kita tampal x dpt apa2. tp dgn menampal stiker syarikat ni, kita leh menjana pendapatan. jika dilihat pd fakta pengiklanan, sesebuah syrikat membayar sewa pd company billboard adalah sebanyak rm25,000/sebuln, pd televisyen-rm3,000/saat, pd radio-rm100/saat dan pd majalah pula-rm6,000/muka. begitu banyak wang dilaburkan untk membuat pengiklanan. jd sykt ni beranggapan adalah lbih baik mbyr rm25,000 pd 25,000 org promoter mcm sy.
pendaftaran ahli hanya rm15 utk seumur hidup. jika berlaku perkara buruk pd promoter tersebut, segala pendapatannya leh diwasiatkan kepada ahli keluarga dn dibahagi2kan secara faraid, hukum islam. malah ahli keluarga yg mewarisi akan dpt peninggalan pendapatan seumur hidup. beerti mcm dpt duit kwsp tiap2 bulan.
jika en ahmad tlh mendaftar sebagai ahli, en ahmad akan dipanggil "promoter senior", dn ahli di bwh en ahmad dipanggil "promoter junior". bukan dlm bisnes mlm yg menggelarkan kita "upline" dn "down line".
bila ada org bwh masuk, pendaftaran ahli adalah tetap sama rm15. di sini sy terangkan ya, kalau ada 10 org mendaftar bwh en ahmad, rm15x10orang=rm1,500. tp rm2 dr rm15, en ahmad akan ambil sebagai upah en ahmad. diambil secara direct. submit borang hanya dengan rm13 shj. di sni en ahmad tlah untung 1 hari sbyak rm20. itu x termasuk gaji bulanan en ahmad. gaji bulanan akan dapt seumur hidup dan diingatkan ianya boleh diwarisi malah pewaris juga boleh menyambungnya.
setelah mendaftar, promoter akan mendapat stiker kereta atau motor. jika tiada kenderaan, stiker motor akan diberikan dn boleh ditampal pd fail ataupun beg.
faedah utk promoter-1) kita akan dbyr rm1 utk setiap bulan. 2) setiap ahli promoter yg baru yg genap sebulan diperkenalkan, akan dibayar rm1. kita akan menerima faedah rm1 setiap promoter di bawah rangkaian kita sehingga level ke-4. dan setiap level tidak terhad jumlah ahlinya. ini menjadikan pendapatan bulanan kita adalah x terhad. 3) kita akan menerima baucer yg telah ditetapkan oleh pihak buluhmas. baucer ini adalah sebagai gantian produk dengan 15% potongan daripada pendapatan bulanan kita yg melebihi rm20. baucer ni boleh ditukar dengan produk di dalam kedai buluhmas shj contoh brg keperluan dapur. jika pendapatan bulanan sebanyak rm3,600, akan ditolak rm127 iaitu potongan 15% yg disebutkan td. rm127 tu boleh ditukar dgn produk dlm kedai buluhmas. ini bermakna pendapatn bersih adalah rm714. ini tlah dpt menjimatkan kita, kerana harga minyak pun telah semakin naik. jika baucer yg diterima semakin tinggi mengikut pendapatan kita, baucer kita boleh ditukar ng perabot, set pinggan mangkuk, brg elektrik ataupun ng apa shj produk yg ingin en ahmad nk tukar lah.
ada seorang promoter senior kami, en samuri, telah masuk selama 84 hari sehingga pd tarikh 07/06/08 telah mendapat pendapatan hampir rm20,000 sebulan. wpun sykt ni ada bg pakej, tp pakej yg diberikan dr rm180 hingga rm18,000 hanyalah bg ibu tunggal dn OKU. dengan hanya rm15 ni pun dh ckup untuk kita menjana pendapatan kita. x perlu buka pakej tu. syrikat ni buat sistem mcm ni pon atas nasihat KDN(kementerian dlm negeri).
nanti sy email kan maklumat2 yg lain.

tasha said...

cik ahmad...
sy tasha x-student kym..
nk tny sal video presentation BE tu..
mane nye?kate nk msk dlm blog ni..
xda pun...?

tasha said...

cik ahmad....
r u there???